Skip to main content

Inovativne istraživačke prekretnice: Izvrsni diplomski projekti studenata GBE-a

Studijski program Genetika i bioinženjering (GBE) s ponosom objavljuje uspješnu odbranu diplomskih radova svoja tri izuzetna studenta: Delile Lekić, Nejle Bašović i Belme Šabanović. U okviru inovativnih istraživanja, ovi studenti istraživali su različite domene naučnog rada i ponudili svježe perspektive i rješenja savremenim izazovima:

  • Mikrobiologija i filtracija vode: Rad je istraživao fascinantno područje mikrobiologije i ispitao upotrebu minerala kao efikasnih sistema filtriranja vode.
  • Biologija biljaka i terapijske primjene: Ovaj projekt istraživao je biologiju biljaka, posebno proučavajući terapijski potencijal kanabinoida u liječenju različitih bolesti, čime je otvorio nove puteve za medicinska istraživanja i liječenje.
  • Metformin u liječenju limfoma T-ćelija: Ovaj rad istraživao je primjenu metformina u liječenju limfoma T-ćelija, i ponudio obećavajuće uvide u suzbijanje ove teške bolesti.

 

Ovi inovativni projekti predstavljeni su pred uglednom komisijom sljedećih profesora GBE-a: viša asistentica dr. Lejla Mahmutović, doc. dr. Muhamed Adilović, doc. dr. Jasmin Šutković i van. prof. dr. Altijana Hromić-Jahjefendić.

Njihova predanost i naučna rigoroznost su primjer istraživačkog i inovativnog duha koji oblikuje naš studijski program. S nestrpljenjem očekujemo slične korake i postignuća u danima koji dolaze dok nastavljamo pomicati granice genetskog i bioinženjerskog istraživanja.

Čestitamo diplomantima i njihovim mentorima na ovom iznimnom postignuću. Nastavimo inspirisati i otvarati put za otkrića koja će oblikovati oblasti genetike i bioinženjeringa.

Share